برای تمیز کردن حمام و سرویسهای بهداشتی میتوان از مواد طبیعی و در دسترس استفاده کرد. با استفاده از این روشها محیط حمام از آلودگیها پاک شده و به محیط زیست نیز آسیبی وارد نمیشود.
نظافت سرویس بهداشتی و حمام همانند سایر قسمتهای یک خانه، اکثراً بهصورت منظم و دقیق انجام میگیرد اما نکتهای که شاید کمتر به آن توجه شود، جزئیات و ریزهکاریهای موجود در نظافت است. شاید خیلی سخت به ذهنمان خطور کند که دوش حمام نیز همانند سایر لوازم به نظافت نیاز دارد.
سوراخهای موجود در دوش حمام به علت وجود ذرات و رسوبات آب، خیلی راحت ممکن است بسته شوند و کاهش فشار آب حمام را در پی داشته باشند. این جِرمها و رسوبات ممکن است حتی با فشار آب هم از بین نروند. در این مقاله چند روش ساده برای تمیز کردن دوش حمام، از بین بردن جرم و رسوبات و باز کردن منافذ سردوش بیان خواهیم کرد.
روشهای نظافت سردوش حمام
سردوش حمام یکی از وسایلی است که شاید کمتر به فکر تمیز کردن آن بیافتیم و شاید برایمان عجیب باشد وسیلهای که همیشه با آب پاک و تمیز برخورد دارد، نیاز به شستوشو و نظافت داشته باشد. ولی دوشهای حمام پس از مدتی استفاده، بهاصطلاح جِرم میگیرند یا به کلام صحیحتر، رسوب میگیرند. البته این مقدار رسوب، بسته به منطقه جغرافیایی محل زندگی، نوع آب مورد استفاده، نوع آب و هوا و حتی نحوه استفاده، متفاوت خواهد بود.
اگر اکنون دوش حمام بیش از پیش توجه شما را جلب کرد و متوجه شدید که رسوب زیادی گرفته است یا فشار آب در هنگام حمام کردن کم شده است، میتوانید به چند روش آن را تمیز کنید. برای این منظور از مواد سمی و پاککنندههای قوی که ممکن است به دوش حمام شما آسیب برسانند و همچنینی سلامت شما را به خطر بیندازند، استفاده نکنید! برای نظافت سردوش حمام، بهسادگی و با سادهترین امکانات موجود در منزل میتوانید اقدام کنید. در ادامه روشهای مناسب نظافت دوش حمام را به چند شیوه بیان خواهیم کرد.
نظافت سردوشهای جدا شدنی
بعضی از سردوشیها امکان جدا شدن را دارند و برخی دیگر بهصورت یکتکه و کامل، همراه دوش نصب و جدا میشوند. در این قسمت منظور ما فقط سردوشهای جداشدنی است و برای سردوشیهای جدانشدنی، راه حل جداگانهای ارائه خواهیم داد. تمیز کردن سردوشهایی که قابلیت جدا شدن دارند، به دو روش امکانپذیر است. برای این کار در ابتدا وسایل مورد نیاز را به شرح زیر آماده کنید:
- یک سطل یا گلدان یا هر ظرفی که کمی عمق داشته باشد و بتوانیم سردوش را بهطور کامل درون آن قرار دهیم.
- آچار، انبردست یا هر وسیلهای که با آن بتوان سردوش را جدا کرد. (البته بعضی جدا کردن سردوشها نیاز بهوسیله جداگانهای ندارند.)
- سرکه سفید مقطر
- پارچه نرم و ترجیحاً نخی (پارچههای میکرو فایبر نیز مناسب هستند.)
- مسواک کهنه و بلااستفاده
مراحل مختلف تمیز کردن دوش حمام
حال باید سردوشی حمام را جدا کنید. برای این کار میبایست سردوشی را برخلاف جهت حرکت عقربههای ساعت بچرخانید. ممکن است رسوبات باعث شوند که سردوشی بسیار محکم شده باشد، در این حالت میتوانید یک پارچه کهنه و قدیمی را به دور محل اتصال سردوشی بپیچانید و با استفاده از آچار سعی کنید که سردوشی را بچرخانید تا باز شود (این پارچه باعث عدم آسیب رساندن آچار به سردوش خواهد شد).
پس از باز شدن، سردوشی حمام را درون سطل یا ظرفی که آماده کرده بودید قرار دهید. توجه کنید که قسمت سوراخدار سردوشی رو به پایین باشد. اکنون سرکه سفید را داخل ظرف بریزید. هنگامیکه تمام سطح سردوشی توسط سرکه پوشش داده شد و بهطور کامل در آن غوطهور شد یعنی مقدار سرکه کافی است. مهمترین خاصیت و ویژگی سرکه این است که اسید موجود در آن، رسوبات و جِرمهای سردوشی را درون خود حل میکند و باعث نظافت کامل سردوشی خواهد شد.
قرار دادن سردوشی درون ظرف سرکه
کمی صبر داشته باشید و سردوشی را درون ظرف رها کنید و اجازه دهید به مدت حدوداً ۳۰ دقیقه درون سرکه شناور بماند. هرچقدر که دوش حمام رسوب بیشتری داشت، این زمان را میتوانید بیشتر در نظر بگیرید(البته بهتر است زمان بیشتری به این کار اختصاص دهید و حتی در صورت لزوم میتوانید یک شب تا صبح، دوش را در همین حالت رها کنید). البته به جنس سردوشی نیز دقت کنید، اگر از جنس برنج ساخته شده یا همانند برخی دوشها از روکش نیکل و طلا تشکیل شده است، باید بعد از ۱۵ دقیقه دوش را از درون سرکه خارج کنید!
غوطهور کردن سردوشی درون سرکه
پس از اتمام زمان موردنظر، میتوانید سردوشی را از ظرف بیرون بیاورید و با آب ولرم بهخوبی بشویید. مشاهده خواهید کرد که رسوبات در حال جدا شدن هستند و دوش بهتدریج تمیز خواهد شد. حال نوبت آن است که به کمک مسواکی قدیمی و کهنه، تمامی سوراخها، درزها، شیارها و لبههای سردوشی را بهدقت تمیز کنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که تمام رسوبات و جرمهای باقیمانده از بین بروند.
شستشوی سردوشی بهوسیله مسواک و آب
پس از اینکه از نظافت سردوشی و پاک شدن رسوبات اطمینان حاصل کردید، با استفاده از یک پارچه (ترجیحاً میکرو فایبر یا نخی) کاملاً دوش را پاک کنید و مطمئن شوید که هیچ قطره آبی بر روی آن باقی نمانده است. چون ممکن است همین قطرات آب مجدداً پس از خشک شدن، رسوب بر جای بگذارند. زمانی که از پاکیزگی کامل و خشک شدن سردوش حمام مطمئن شدید، میتوانید اقدام به نصب آن کنید. برای این کار باید برعکس مرحله اول، سردوش را در جای خود قرار داده و در جهت حرکت عقربههای ساعت بچرخانید. اگر سردوش کاملاً محکم نشد میتوانید همانند مرحله اول، پارچهای را به دور آن پیچیده و با استفاده از یک آچار، سردوش را محکم کنید.
خشککردن سردوشی
در مرحله آخر و پس از آنکه از سردوش کاملاً محکم و دقیق نصب شد، شیر آب را برای چند دقیقه بازکنید، این کار باعث میشود تا باقیماندههای رسوبات و جرمها که بهوسیله سرکه سست شدهاند از سردوشی خارج شوند و دوش کاملاً تمیز شود.
باز کردن آب و پاک شدن سردوشی
روش جالب دیگری نیز برای تمیز کردن دوشهای جداشدنی به کار میرود و در مواقعی که زمان کافی در اختیار ندارید میتوانید از این روش استفاده کنید. برای این کار ابتدا سردوش را از محل خود جدا کنید و تا جایی که امکان دارد رسوبات و جرمها را با استفاده از یک خلالدندان جدا کنید. اکنون دوش را درون یک ماهیتابه یا قابلمه قرار دهید و درون ظرف را از سرکه سفید پُر کنید (به اندازهای که دوش درون آن غوطهور شود). در این مرحله میتوانید سرکه را با آب نیز مخلوط کنید.
ظرف را روی حرارت ملایم اجاق قرار دهید و دقت کنید که سردوش درون سرکه شناور باشد و دما نیز بیش از حد زیاد نشود چون ممکن است دوش آسیب ببیند یا حتی ذوب شود.
قرار دادن سردوش درون ظرف سرکه و بر روی حرارت
پس از مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه، اجاق را خاموش کرده، سردوش را از سرکه خارج کنید و زیر شیر آب با استفاده از یک مسواک، خوب بشویید. در پایان میتوانید سردوش را مجدداً در جای اصلی خود نصب کرده و به مدت چند دقیقه آب دوش را باز بگذارید تا رسوبات باقیمانده نیز از آن خارج شوند.
نظافت سردوشهای غیر قابل جدا شدن
بعضی از سردوشها نیز بهصورت یکتکه همراه دوش هستند و امکان جدا کردن سردوشی وجود ندارد. اما نگران نباشید، در این مواقع نیز راهکاری برای نظافت سردوشها وجود دارد. ابتدا وسایل لازم برای نظافت سردوشهای جدانشدنی را آماده کنید:
- یک عدد کیسه پلاستیکی (کیسه را بهاندازهای انتخاب کنید که سردوشی بهطور کامل در آن جای بگیرد.)
- نخ، ریسمان یا طناب نازکی که بتوان بهسادگی آن را گره زد.
- سرکه سفید مقطر
- یک بُرس یا مسواک کهنه و قدیمی
- ارچهای نرم (پارچههای میکرو فایبر و نخی گزینههای خوبی هستند.)
لوازم موردنیاز برای نظافت دوشهای جدانشدنی
سرکه سفید را درون کیسه پلاستیکی بریزید ولی کیسه را هرگز با سرکه پُر نکنید چون ممکن است سرریز شود.
کیسه پلاستیکی را با دو دست به آرامی باز کنید و سردوشی را درون آن قرار دهید. با یک دست کیسه پلاستیکی را محکم به دور سردوشی نگاهدارید و با دست دیگر سعی کنید بهوسیله نخ یا طنابی که تهیه کردهاید، کیسه را به دور سردوشی ببندید. در این موقع میتوان از سایر افراد خانه نیز کمک گرفت تا یک نفر کیسه پلاستیکی را نگه دارد و دیگری بهوسیله نخ یا ریسمان، کیسه را به دور سردوشی ثابت کند.
قرار دادن سردوشی درون کیسه پلاستیکی و سرکه
حال باید صبر کنید و اجازه بدهید که دوش حداقل حدود ۳۰ دقیقه در همین حالت درون سرکه بماند (اگر عجلهای ندارید و زمان کافی نیز در اختیار دارید، زمان بیشتری به این کار اختصاص دهید. حتی در صورت لزوم میتوانید یک شب تا صبح دوش را در همین حالت رها کنید) هرچه رسوب و جرم بیشتر باشد، نیاز است که دوش زمان بیشتری در سرکه قرار بگیرد. دقت کنید که اگر جنس سردوشی از نیکل یا طلا است باید پس از ۱۵ دقیقه کیسه را باز کرده و دوش را از سرکه خارج کنید.
قرار دادن سردوش درون سرکه
پس از اتمام زمان موردنظر باید ریسمان را باز کرده و دوش را از درون کیسه خارج کنیم. در این مرحله باید مراقب باشید که سرکه موجود در پلاستیک به روی صورت یا چشمهایتان نپاشد. سعی کنید با یک دست، گوشه پلاستیک را محکم گرفته و با دست دیگر اقدام به بازکردن گره ریسمان کنید.
باز کردن کیسه پلاستیکی و خارج کردن سردوشی از درون سرکه
پس از جدا کردن کیسه باید دوش آب را برای چند دقیقه باز بگذارید تا هم سرکه و هم رسوبات مانده در سردوشی خارج شوند. کمی صبر کنید تا دوش کاملاً پاک شود. اکنون میتوانید به کمک یک مسواک کهنه تمامی درزها و سوراخهای سردوشی را تمیز کنید و جرمها و رسوباتی که باقی ماندهاند را به این طریق پاک کنید. همینطور به کار خود ادامه دهید تا تمام جرمها از بین بروند و دوش کاملاً تمیز شود.
تمیز کردن سردوشی بهوسیله آب و برس
و در مرحله آخر میتوانید بهوسیله یک پارچه نخی یا میکرو فایبر تمیز، تمامی درزها و لبههای سردوشی را بهطور کامل خشک کنید و مطمئن شوید که هیچ رطوبت و قطره آبی بر روی سردوشی باقی نمانده است.
نظافت دوش حمام
بعد از مطالعه این مقاله و انجام سادهترین روشهای خانگی برای نظافت دوش حمام، به این نتیجه خواهیم رسید که برای تمیز کردن سردوش حمام و زدودن رسوبات و جِرمها، کار سخت و طاقتفرسایی پیشرو نداریم بلکه با ابزار و وسایل در دسترس، میتوانیم بهترین و کمهزینهترین روش را پیاده کنیم و به نتیجه مطلوب نیز برسیم. همانطور که مشاهده کردید برای اینکه یک دوش حمام جرمگرفته را به یک سردوش نو و براق تبدیل کنیم، تنها به کمی دانش و تحقیق در این زمینه نیاز بود تا بتوانیم با لوازم موجود در منزل، بهترین نتیجه را بگیریم.